Gerek bireysel, gerek kurumsal ve gerekse toplumsal hayatımızda sürekli olarak daha iyiyi nasıl yapabilirizi bulmak için çaba gösteriyoruz. Kişisel gelişimin sırlı noktalarını anlatanlar, ulaşmak istediğimiz noktalara ulaşmamızda bizi hızlandıracak sihirli formüllerini bize sunmaya çalışıyorlar.
Hayat Bir Süreç
Eğer bir imkan olsaydı ve uzaya çıkarak tepeden yeryüzüne bakabilseydik, kişilerin, kurumların ve toplumların gelişme çabalarını bir sosyolog gözüyle kuşbakışı olarak inceleyebilseydik, her halde tüm hayatımızın özeti şu olurdu:
* Hedefler koyuyoruz, projeler üretiyoruz ve süreçlerimizi iyileştirmeye çalışıyoruz.
Bu formülü değişik şekillerde ve önceliklerde ifade etmek de mümkün:
Hedeflerimizi gerçekleştirebilmek için süreçlerimizi iyileştirmeye çalışıyor ya da bizi hedeflerimize ulaştıracak projeler üretmeye çalışıyoruz.
Hangisine öncelik tanırsak tanıyalım, hangi yoldan gidersek gidelim ister kişisel, ister kurumsal boyutta aslında aradığımız şey performansımızı ve katma değerimizi artırarak daha fazla çıktı üretebilmek. Amacımız, daha verimli, performansı daha yüksek olabilmek ve daha fazla katma değer üretebilmek.
Keçiboynuzu Yemeden Hayatı Yaşamak
Halk arasında keçiboynuzu yemek diye bir deyim vardır: ‘’Bir gram şeker için bir kg odun yemek’’. Bu durum pek hoş karşılanmaz. Bunun gibi, eğer kuruluşlarımızda da süreçlerimizi tanımlayıp, kaçak noktaları belirleyememişsek, fazladan ve boşuna harcanan enerji kayıpları oluyorsa kuruluşumuzda da keçi boynuzu yiyiyoruz demektir. Böyle olduğu takdirde çok çalışmamıza rağmen, düşük verimlilik ve yetersiz performans, memnun olunmayan, kalitesiz ve verimsiz sonuçlar elde edeceğimiz ve rekabette geride kalacağımız açıktır. İşte bu nedenle varlıklarını katma değer üretme gücünden alan işletmelerin süreçlerini iyi dizayn etmesine ve süreçlerini iyileştirerek sürekli geliştirmesine ihtiyaç vardır.
Süreç, tanım itibariyle ve kısaca, girdilere katma değer üreterek çıktı sağlama faaliyetidir. Eğer bir kuruluşta bir sürece tahsis edilen kaynaklar, yani sürecin girdileri, elde edilen sonuçlardan daha fazla olursa o zaman o işi yapmanın bir anlamı yoktur. Faaliyetlerimizin temelindeki amacımız da az koyup daha çok sonuç üretmek değil midir? Ancak bu şekilde artık bir değer üretilebilir ve gelişme sağlanabilir
Eğer bir kuruluşta süreçler iyi dizayn edilmemiş ya da güncelliğini kaybetmiş ise, o zaman süreçleri yeniden tasarlamak ve katma değer sağlayacak şekilde yeniden dizayn etmek gerekir. Yaşayabilmemiz ya da zindeliğimizi artırabilmemiz için bu görev, kaçınılmaz ve zorunlu bir görevdir. Tıpkı ağaçların budanarak gürleştirilmesi gibi buna ihtiyaç vardır.
İşletmelerde departman, daire ve birimlerin üzerine kurulan yönetim sistemleri, süreçlerin yeniden dizaynı ile iyileştirilebilir ve ‘’Sürekli İyileştirme Kültürü’’ kurum içinde yerleştirilirse kurumların performansı hissedilir bir şekilde yükseltilebilir. Yönetim literatüründe kurumsal çözüm paketi olarak ortaya konulan ‘’Toplam Kalite Yönetimi, Hedeflerle Yönetim, Projelerle Yönetim, Süreçlerle Yönetim’’ gibi tüm formüllerin temel amacı da aslında kurumların katma değer üreten çıktılarını çoğaltabilmek ve kurumların sürekli iyileşmesini sağlamaktır.
Sürekli İyileşmek
Bültenimizin bu sayısında çağdaş yönetim tekniklerinden birisi olan Süreçlerle Yönetim konusunu ele aldık. Bu vesile ile belirtmek isteriz ki; TCDD Genel Müdürlüğünde yürüttüğümüz ‘Kurumsal Değişim ve Toplam Kalite Yönetimine Geçiş Projesi’ kapsamında, TCDD kuruluşu da kuruluşumuzun danışmanlığı ile birlikte süreçlerini belirledi ve süreç iyileştirme çalışmalarına başladı. Birlikte süren yolculuğumuzda TCDD vizyonu, misyonu tanımlandı, kurumsal hedefler, dairelerin hedefleri ve şubelerin hedefleri netleştirildi. 150. kuruluş yıldönümünde kuruluş tarihinde TCDD süreçleri ilk defa bizim danışmanlığımız ile belirlendi. Kuruluşta dağılmış enerjiler bir araya toplandı ve kuruluşla birlikte ürettiğimiz HEKULA (Hızlı Emniyetli Kaliteli Ulaşım) vizyonu doğrultusunda çalışmalar hızlandırıldı. Tamamen yeni yol ve teknolojilerden oluşan hızlı tren ile birlikte TCDD’de artık süreçler tanımlanmış olup, sürekli gözden geçirilmekte, projeler üretilmekte ve sürekli iyileşme sağlanmaya çalışılmaktadır.
Gelişmenin sonu yok elbette. TCDD’nin gelişim sürecinde bizim de katkımız oldu, bundan mutluyuz ve birlikteliğimizin bir sonucu olarak, TCDD Toplam Kalite Yönetimi EFQM Ulusal Kalite Ödülüne adaylık başvurusunda bulundu. Bundan da çok mutluyuz.
Değişim ve dönüşümü kurumların ötesine taşıyarak ülke ve insanlık için çözümler sunmayı misyon edinen ARGEDA, gerek insanlarımızın, kuruluşlarımızın ve gerekse ülkemizin gelişmesi için sürekli çaba göstermektedir. Bu anlayışımızın bir parçası olarak bu sayımızda Süreçlerle Yönetim konusuna ele aldık. İki günü eşit olan aldanmıştır. Her alanda sürekli iyileşmemiz lazım… Sürekli ilerleyebilmek için sürekli yenilenmeli ve sürekli ilerlemeliyiz: Mevlana’nın deyimiyle: Dün geçti cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım.
Başarı dileklerimle,
Dr. Ali Arslan
Genel Müdür
No responses yet