Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının desteklediği, Mimar Sinan Vakfı ve Trakya Üniversitesi Balkan Akademisi’nin katkıları ile yurtdışından gelmiş soydaş ve akraba öğrencilere ve Edirneli vatandaşlara yönelik hazırlanan proje kapsamında 23 Mayıs 2015 günü Mimar Sinan Vakfı’nda Türkiye’nin Sorunları panelinde konuştuk.
Prof. Dr. Ali Osman Öncel‘in oturum başkanlığı yaptığı panelde Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan, İşletmeci ve aynı zamanda Dersaadet Kültür Platformu Başkanı olan Kamil Berse‘nin ve benim (Doç. Dr. Ali Arslan) konuştuğum panelde çeşitli açılardan Türkiye’nin sorunlarını konuştuk.
Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, Türkiye’nin en önemli sorununun, değişmemesi gereken değerleri koruyarak dünyadaki değişime ayak uyduramamak ve değişimi yönetememek olduğunu belirtti. Ya dünya ya ahiret diyen bir medeniyete sahip olmadığımızı, aksine hem dünya hem ahiret diyen bir medeniyet mensupları olarak bizim aynı zamanda Kazan’da, Bakü’de, Paris’te, New York’ta, Londra’da, Washington’da ve dünyanın her yerinde olmak ve değişimi yönetmek zorunda olduğumuz söyledi.
Kamil Berse ise, Türkiye’nin bulunduğu yer ve konumun stratejik öneminden, bunun avantaj ve dezavantajlarından bahsetti. Türkiye ve çevresindeki bölgeye hakim olanların dünyaya hükmedebileceğini söyleyen Berse, Türkiye’nin, dünyanın en stratejik noktasında bulunduğunu belirterek “Büyük güçlerin, kim ki buralara daha hakim olursa dünyaya hakim olabileceği” inancı ile hareket ettiğini ve bu coğrafyada zaman zaman güçlerin el değiştirdiğini,dolayısıyla bu bölgede bulunmanın avantaj ve dezevantajları bulunduğunu ve buna duyarlı olmamız gerektiğini söyledi.
Konuyu sosyolojik açıdan değerlendiren Arslan ise, konunun insan sorunu olduğunu, en büyük problemimizin insandaki sorumsuzluğun, birlikte iş yapmama ve kapasiteye uygun olarak proje üretmeme sorunu olduğuna vurgu yaptı.
Katılımcıların sorularına verilen cevaplardan sonra panele son verildi.
No responses yet