Uluslararası Sakarya Sempozyumunda Uzunçınarın Kurucuları Açıklandı

Sakarya Üniversitesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Osmanlı Araştırmaları Merkezi (OSAMER)’in  ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Sakarya Sempozyumu 23-25 Kasım 2017 tarihlerinde Sakarya Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Programa, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve çok sayıda akademisyen ve misafir katıldı.
 
Açılış konuşmalarından sonra bilimsel oturumlara geçildi. Bu oturumlardan birisinde Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Arslan, “Sakarya’da Bir Muhacir Köyü Uzunçınar Ve Demografik Yapıdaki Değişim” isimli bildirisi ile ilk defa olmak üzere Uzunçınar’ın kurucularını bilimsel bir çalışma ile ortaya koymaya çalıştığını açıkladı.
Osmanlı Arşivleri ve nüfus kayıtlarına bağlı olarak köyün kurucularını tespit etmeye çalıştığını belirten Arslan, Uzunçınar ile ilgili Osmanlı arşivinde bulduğu köyle doğrudan ilgili 1902 tarihli bir belgeyi okudu.
Köyü kuranların yaklaşık 10 kadar aile olduğunu tespit edebildiğini belirten Arslan, Uzunçınarlıların Bulgaristan’dan Osmanlı-Rus Savaşı 93 Harbinden (1877-78)  sonra zorunlu olarak göç eden muhacirler tarafından kurulduğunu ve 1960’lı yıllardan sonra ise köye Karadenizlilerin dahil olduğunu söyledi.
Arslan,  Ferhatoğulları (Arslan), Hacıoğulları (Özçiftçi), Ömeroğulları (Şahin), Hacı Köleler, Kart, Kop, Öztürk, Yılmaz, Seven sülalelerin köyü kuran kurucu aileler arasında olabileceğini ve kendi geçmişinin de Ferhatoğulları sülalesi olduğunu açıkladı.
Nüfus kayıtlarına ve tarihi belgelere dayalı olarak konuşan Arslan araştırmalarına devam ettiğini, projenin Akyazı Kaymakamlığı ve Akyazı Belediye Başkanlığı tarafından da desteklendiğini belirterek Akyazı Kaymakamı Ömer Kalaylı, Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akacan’a ve kalabalık bir grupla sempozyuma dinlemek için gelen ve her aşamada araştırmalarda yardımcı olan Muhtar Maksut Terzi’ye ve tüm Uzunçınarlılara teşekkür etti.
 
Genelde göç ve köylerin tartışıldığı oturum sonunda katılım belgeleri takdim edildi. Program sonunda Doç. Dr. Ali Arslan, Uzunçınar’dan gelen katılımcılarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
İşte O Sempozyumun Tam videosu

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir