uzunçınarIMG_9428Geçtiğimiz yıl Sakarya/Akyazı/Uzunçınar Köyünde yapılan Sosyal ve Kültürel Yapı Araştırması Projesinin saha bölümünü tamamlamak üzere Bölümümüz öğrencileri ile yeniden Uzunçınar Köyüne araştırmaya gittik. Adeta bir çıkarma heyecanı ile gerçekleşen Araştırma Projesi köyün kuruluşundan bugüne bütün geçmişi ve bugünü anlamayı içeriyor. Bütün ailelerden toplanan fotoğraflar ile geçmiş, bugün ve geleceği birleştirmeye çalışıyoruz.

Yöneticiliğim ile gerçekleştirilen proje için köye gittiğimizde, geçen yıldan deneyimli olan köylüler araştırma ekibimizi köye girmeden önce heyecanla ve motosikletler ile karşıladılar. Daha önce gidilmemiş tüm evlere gidilen araştırma ile ilgili olarak, Muhtar Maksut Terzi’nin organizasyonu ile sıcak bir misafirperverlik gösteren Uzunçınarlılar, araştırma sonuçlarını heyecanla beklediklerini söylediler ve araştırma ekibi ile fotoğraf çektirmek için sıraya girdiler.

Dedelerimin 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı (93 Harbi) sırasında zorunlu göç nedeniyle Bulgaristan’dan göç ederek kurdukları Uzunçınar Köyü için çok yönlü ve uzun soluklu bir çalışma yapmaktayız. Geçen yıldan bu yana yapılan çalışmaları köy kahvesinde bir projeksiyon ile göstererek çalışmalar hakkında kendilerini bilgilendirdik.  Başta köy muhtarı Maksut Terzi olmak üzere, köy imamı ve tüm köyde yaşayan ve araştırmaya destek veren tüm Uzunçınarlılara ve araştırmada emeği geçen bütün öğrencilerime ve herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Araştırmaya katılan öğrencilerim de bu projeye katılmaktan çok memnun kaldılar ve duygularını şöyle dile getirdiler:

“Bugün, üniversiteye başladığım andan itibaren geçirdiğim en güzel günlerden biriydi. Belki de tek gündü. Köyü ve insanları çok sevdim ve çok eğlendim. Değişik bilgiler ve  ilginç şeyler öğrendikçe sahada mutlu oldum. İyi ki araştırmaya gittim, gerçekten çok zevk aldım.”

“Köy bir doğa harikası. İnsanlar çok samimi ve yardımsever. Köyü o kadar benimsedim ki ben de artık bir Uzunçınarlıyım. Evine gittiğimiz insanlar bizleri çok iyi ağırladı; artık bizim de evden sayıldığımızı söylemeleri samimiyetlerinin ve içtenliklerinin göstergesiydi.”

“Böyle bir etkinlik bana Türk köylüsünün hala ne kadar misafirperver, sıcakkanlı ve insanlıklı olduğunu göstermiş oldu ve kendimi gerçekten bir araştırmacı, bir sosyolog olarak hissetmeye başladım. Günümüzde bizi her ne kadar kendi kültürümüz, dilimiz, vatan sevgimiz, kendi insanlarımıza olan vefamızı alarak kendimizden uzaklaştırmaya ve başkalarına benzetmeye çalışsalar da bu gibi şeylerin en azından köylerde yok olmadığını görmek beni memnun etti.”

Halen yapılan analiz çalışmaları devam etmektedir. Tarihi fotoğrafları toplayarak hem bilimsel bir araştırma yapmaya hem de her evden toplanan fotoğraflar ile köyün bir süreç olarak geçmişini ortaya çıkaran çok orijinal tarihi bir çalışma ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Tarihi, sosyal ve kültürel boyutları ile ortaya koymaya çalıştığımız bu araştırma inanıyorum ki, sosyoloji, tarih ve antropoloji bilimleri başta olmak üzere çok disiplini içerdiği için çok yönlü faydalar sağlayacaktır.

 

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir